Владимир на гости при Виктор. Нови щрихи в руско-унгарското сближаване!

Руският президент бе на поредното си след 2015 г. посещение в Унгария по покана на Виктор Орбан. И то в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС в Малта. Медийният интерес към събитието бе огромен в повечето страни членки на ЕС. Особено в Германия. При подготовката на текста, който предлагам, съм използвал и информация по темата от популярните интернет-издания на Ханделсблат, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Ди Велт и Билд.*

Виктор Орбан, който в ранните години след 1989 г. беше най-изявеният унгарски антикомунист с непоносимост към всички експанзионистични руски амбиции, днес е обвързал страната си с Русия по-тясно (и политически, и икономически) от всички свои предшественици през последните 27 години. В началото на 2014 г. той подписа споразумение с Путин за строежа на два нови реактора и цялостно модернизиране на унгарската АЕЦ на река Дунав от Росатом. Договореният проект ще струва 12 млрд евро, за които Путин е готов да бъдат покрити изцяло с руски кредити.

Kremlin.ru./Creative Commons Attribution 4.0 International

Kremlin.ru./Creative Commons Attribution 4.0 International

Путин и Орбан споделят много общи интереси. Действията на унгарското правителство и дефицитите в демократичното развитие приближават Унгария много повече до руския модел, отколкото може да се очаква за една страна, член на ЕС. Неслучайно посещението бе специално режисирано като мега спектакъл – с повече ескортиращи самолети, с „херметично“ отцепване на правителствения квартал в Будапеща от антитерористичния отряд и какво ли още не.

Това бе третата среща между двамата в последните три години. През 2015 Путин посещава Орбан за първи път, непосредствено след анексирането на Крим и налагането на санкциите от страна на ЕС. Следващата година Орбан е приет в Москва, а сега отново червеният килим е разпънат за Путин в Будапеща. Орбан винаги се е дистанцирал от санкциите, доколкото му е възможно. Последното посещение на Путин е поредният силен политически сигнал в тази посока. Особено след влизането в длъжност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Унгарският премиер и руският президент не само се срещнаха като съмишленици. Виктор Орбан прие Путин като свой най-близък съюзник. „За Путин в Будапеща всичко изглежда така, сякаш си е вкъщи“ озаглави материала си критичният към правителството унгарски седмичник „HVG“. Без съмнение, и двамата са обзети от желанието да решават нещата по старомодния начин – чрез ръкостискане на двама „истински мъже“, чиято дума е закон. И нещо повече, Путин умело използва (единствената) сцена, която му се предлага в страна членка на ЕС, за да критикува Украйна като виновник за ескалацията на напрежението в Донбас.

С голямо удоволствие Виктор Орбан играе ролята на „лошото момче“ на ЕС. Той показно и демонстративно концентрира все повече власт в ръцете си, което в никакъв случай не е чуждо на неговия партньор Владимир Путин. Да, има и други страни членки на ЕС, като Кипър, Гърция или Словакия, които поддържат приятелски отношения с Русия. Нараства вероятността към тях много скоро да се присъедини и България. Унгария обаче, е единствената страна членка на ЕС, която практически във всички сфери следва неотклонно руския модел: идеология, икономика и управленски практики.

Виктор Орбан е една от най-сложните и противоречиви личности в унгарската политика. Противоречив е и неговият принос. Без съмнение, той има огромни заслуги за успешната декомунизация на Унгария, за нейното ново национално самочувствие и за успешната й европейска и евроатлантическа интеграция. Неговият първи управленски мандат от 1999 г. до 2002 г. е ключов за членството на Унгария в ЕС и НАТО.

Но всичко това е вече история, която Орбан се стреми не само да забрави, но и да загърби. Днес, дълбоко в себе си Орбан не е демократ. Особено през втория си и завършващия през 2018 г. трети управленски мандат. Не е демократ и Путин, разбира се. И двамата не са демократи нито спрямо медиите и политическите си опоненти, нито по начина, по който променят конституцията и законодателството, неглижират институциите, манипулират и отнемат независимостта на съдебната система и поляризират гражданското общество. И все пак, за разлика от Путин, Орбан е политик, който (все още) е готов да спазва „правилата на играта“. Поне на европейско ниво.

Нека никой да не си прави илюзии, че ще бъде допуснато сериозно напрежение между ЕС и Унгария. Напротив, Виктор Орбан ще играе играта си на ръба на бръснача, но на всяка цена ще остане в ЕС. Независимо какви закони ще приема Унгария, как ще се държи с Русия и какво ще се случва в ЕС, малката Унгария ще бъде винаги на голямата европейска маса, когато се взимат важните решения. Друг е въпросът, че разстоянието от „нелиберална демокрация“ до „нелиберална недемокрация“ е само една крачка. Путин отдавна я е направил. Ако и Орбан я направи, тогава става страшно.


*„Orban pflegt Sonder-Verhältnis zu Putin“; http://www.handelsblatt.com/politik/international/ungarn-und-russland-orban-pflegt-sonder-verhaeltnis-zu-putin/19336908.html

„Besuch bei Orbán – Roter Teppich für Putin“; http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wladimir-putin-besucht-viktor-orban-ungarn-will-sanktionen-gegen-russland-lockern-14826586.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

„Staatsbesuch in Ungarn. Putin nutzt die Bühne, die Orbán ihm gibt“; https://www.welt.de/politik/ausland/article161774216/Putin-nutzt-die-Buehne-die-Orban-ihm-gibt.html

„Putin – Оrban Treffen in Budapest. Ungarn rückt heute noch näher an Moskau“; http://www.bild.de/politik/ausland/wladimir-putin/ungarn-rueckt-noch-naeher-an-russland-putin-orban-treffen-50074368.bild.html

 

Реклама
Публикувано на Евроатлантическа интеграция, Европейски съюз, Политика, Русия и Европа и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Владимир на гости при Виктор. Нови щрихи в руско-унгарското сближаване!

  1. Pingback: Владимир на гости при Виктор. Нови щрихи в руско-унгарското сближаване! – Списание "Демократически преглед"

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.