Статии в „Е-вестник“

 Владимир на гости при Виктор. Нови щрихи в руско-унгарското сближаване

7 февруари 2017

Руският президент бе на поредното си след 2015 г. посещение в Унгария по покана на Виктор Орбан. И то в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС в Малта. Медийният интерес към събитието бе огромен в повечето страни членки на ЕС. Особено в Германия. При подготовката на текста, който предлагам, съм използвал и информация по темата от популярните интернет-издания на Ханделсблат, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Ди Велт и Билд.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Игрите на ГЕРБ: Поуките от двата незавършени управленски мандата

18 ноември 2016

Просто е невероятно, как поради едни и същи по характер поредици от грешки и политически дефицити ГЕРБ не успя (или по-точно високомерно не пожела) да завърши успешно и двата си управленски мандата, спечелени (сравнително) убедително на редовните парламентарни избори през 2009 г. и на предсрочните през 2014 г. И двете подадени оставки на правителството и през 2013 г., и днес, в края на 2016 г., са оценявани от различни коментатори като безотговорни постъпки на Борисов от рода на „сърдитко Бойко, празна му торбичка“, за когото е невъзможно да си представи, че в демократична Европа може и трябва да има, и държавнически тип поведения.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Каквото и да пише на бюлетината, в неделя отново ще изберем Бойко Методиев Борисов

4 ноември 2016

Помните ли една крилата фраза на премиера Борисов от първия му мандат? „По-голяма демокрация в тази държава никога не е имало. Всеки да може да говори каквото си иска за управляващите“ Това словоизлияние премиерът направи в края на декември 2012 г. в интервю за телевизия „Канал 3“.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Докога, о, управляващи, ще злоупотребявате с нашето търпение?

17 октомври 2016

Кампанията за вторите президентски избори, след приемането ни в ЕС, е в разгара си. 21 кандидатпрезидентски двойки кръстосват шпаги, ако може така да се нарече оперетната ни предизборна политическа сцена. И все пак, въпреки необходимото на всички ни чувство за хумор, за да можем да оценим „по достойнство“ „от странните по-странни“ кандидатури, по никакъв начин не трябва да подценяваме значението на тези избори.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


От 2011-а до 2016-а – нищо ново за президентските избори. (+ Как Плевнелиев отказва да е президент – видео)

21 септември 2016

Чудесната практика на Фейсбук да ни припомня какво сме споделяли преди 5 години, извади публикации около президентските избори през 2011 г. Най-актуално за днешната кандидат-президентска какофония прозвуча статията „52 въпросителни изречения за президентските избори“ от 22 август 2011 г. в e-vestnik.

Ето без коментар 8 от „въпросителните изречения“:

– Защо да не започнем с кандидата на управляващите, въпреки че е неизвестен?

– Щом социолозите могат да го оценяват, защо и ние да не можем? Не е ли забавна параноичната игра в стил „активно мероприятие на службите“, която играе ГЕРБ?

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Как „Алтернатива за Германия“ засмуква протестния вот. Поуките за България

15 септември 2016

Едва ли има по-дискутирана тема в горещото ни предизборно лято от екзистенциалните проблеми на ЕС, заливан от бежански и мигрантски вълни с ефект на политическо цунами. Независимо дали дискусиите се случват в партийно политическа, научна, медийна или неангажирана приятелска среда, всичко започва и завършва с „Германия“ и „Ангела Меркел“. Дори темите „Русия“ и „Турция“ остават на по-заден план…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Бъдещият президент Слоган Гербов още няма документ за самоличност

30 август 2016

Каква предизборна символика, каква удивителна политическа зрялост съдържаше тази „невероятна“ новина, съобщена ни от Цветан Цветанов и публикувана по значимост над емблемата на понеделнишкия брой на вестник „24 часа“. Най-сетне всички разбрахме не само, че познаваме кандидата за президент на ГЕРБ, но и че „правенето на политика не започва и не завършва с изборите“. Ето това е целенасочена и достъпна за всеки избирател партийна линия, няма политическо задкулисие, няма „скрито-пoкрито“. Неслучайно всички медии и интернет сайтове се надпреварваха да ни информират за престоящата, обявена от г-н Цветанов 11-та по ред изборна победа на ГЕРБ…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Продължава тайното договаряне между държавата и организирания интерес

Политическата култура – наболелият проблем на българската демокрация

 26 май 2016

24 май е един от най-почитаните български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Интересно защо, но точно на този най-български празник, когато става дума за постижения на културата, дали случайно, дали целенасочено, но винаги забравяме да коментираме развитието на политическата ни култура. Нима не е учудващо, че анализите по тази фундаментална тема са толкова епизодични, че просто могат да бъдат пренебрегнати. През последните години дебатът за проблемите на политическата ни култура като че ли направо изчезна от медийното ни пространство.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Как сами подронваме международния си авторитет! (Задочен спор с Иван Бакалов)

17 февруари 2016

Българските медийна среда и политическата ни „култура“ са наистина уникални. От началото на годината телевизии, вестници, ноторно известни и измислени интернет сайтове, пиар агент(к)и и постоянното присъствие от дебатиращи в телевизионни и радио студиа продължават да ни обсаждат и облъчват с блудкава псевдожурналистика на битово ниво и сополива носталгия към времето на комунизма. Критичното състояние на държавата и обществото се разглеждат единствено като аргумент за това, че преходът се е провалил.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Министрите си отиват, а посредствеността винаги остава

2 февруари 2016

Неслучайно, точно най-изявените личности в правителството „Бойко Борисов 2“ Христо Иванов и проф. Тодор Танев бяха първите, които загубиха постовете си. Ярката им индивидуалност, високата им професионална компетентност и модерните им реформаторски възгледи станаха жертва както на посредствената административно-политическа среда, която ги заобикаляше, така и на патетично прокламираната теза на премиера за „политическата стабилност на всяка цена“.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


„Нелибералната демокрация“ или как свободата може да бъде подменена

25 януари 2016

В началото на всяка политическа година, една от най-важните дискусионни теми е за свободата и властта. Тема, която става все по-болезнена и дори драматична. Не само за България, но и за ЕС и Евроатлантическата общност като цяло, 2016 г. е предварително обременена с много неизвестни. Никога след падането на Берлинската стена и рухването на комунизма, Европа не е преживявала толкова разтърсващи проблеми, с каквито се сблъсква днес. Въпреки войните и етническите прочиствания, с които се разпадна бивша Югославия, 90-те години бяха години на еуфория, възход и надежда. Те откриха пътя към европейската интеграция и доведоха до разширението на ЕС и НАТО на изток до границите на Русия.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Не е виновен този, който с 11 депутати изнудва премиера, а този, който му го позволява

22 януари 2016

През 2015 г. Гоце Първанов, галеникът на съдбата или по-точно на премиера, не само се завърна накокошинен на политическата сцена, но и прояви невероятна хиперактивност. След пълния си провал с пагубната си за страната кадрова политика в дипломацията и международната изолация като президент, особено през втория му президентски мандат, „агент Гоце“ влезе отново в играта, и то с една от главните роли в управляващото мнозинство и правителството. До кога и защо ще бъде там, зависи само от режисьора Бойко Борисов.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Общото между домашната ракия и домораслата ни политика…

5 януари 2016

Колкото и абсурдно да звучи подобен въпрос, отговорът му е еднозначен. И двете нито са чисти, нито са безопасни за физическото и психическото здраве на обществото. За пореден път изпратихме отиващата си година не само с политически кьорфишеци и китайски фойерверки, но и с потресаващи с безсмислието си „жертвоприношения”, дължащи се на дълбоките ни културни дефицити и неоправданото ни самочувствие, подплатено с чувство за безнаказаност.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Да си кръстиш детето с име на главен прокурор или политически вожд…

14 декември 2015

През последните турбулентни години, каквито и негативни оценки да заливат медийната, културната и политическата ни среда, ние все пак успяхме да постигнем най-важните си стратегически цели, които преди четвърт век ни изглеждаха като далечни и нереални мечти. Страната ни, известна като един от най-верните сателити на Съветския Съюз, сега е пълноправен член на НАТО и ЕС. Успешната ни евроатлантическа интеграция бе извоювана според всички изисквани критерии и е плод на много сериозни и последователни икономически и политически процеси в един изпълнен с емоции преход. Преход с радикален сблъсък между елити, ценностни системи, между „ново и старо“, между „добро и зло“.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Как влязохме в Европа преди да влезем в ЕС

10 декември 2015

Измина почти месец от церемонията в Страсбург, на която официално бе даден стартът на българското шестмесечно ротационно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. За България това е второто председателство след 1994 г.

Българското председателство се провежда под девиза: „Съединението прави силата“. Логото му (виж илюстрацията) ще бъде поставено на всички трамваи в Страсбург.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Плевнелиев, Първанов и Борисов. Единство и борба на противоположностите

26 ноември 2015

Популярността на най-известното трио за политически фолклор „Плевнелиев, Първанов и Борисов“ нараства с всеки изминат ден. Неговите „неповторими изпълнения“ са в унисон с дълбоките и хаотични противоречия в днешната ни политика и неслучайно не слизат от заглавията и коментарите на медиите. Независимо какво ни очаква оттук нататък, годината на президентските избори ще бъде много, много гореща. На дневен ред излиза ключовият въпрос, ще бъде ли в състояние сегашният ни политически елит да гарантира европейския и евроатлантически курс на страната ни и какъв сигнал ще даде България с избора си на държавен глава. Така че от всяка гледна точка този избор ще бъде сериозен тест за държавническия потенциал и стратегическите цели на страната ни.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Изборите са далеч по-зле, в сравнение с началото на демокрацията

1 ноември 2015

1128 балотажа ни очакваха във втория тур на местните избори. В 970 от тях избираха кмет на кметство, в 25 – районен кмет в София, Пловдив и Варна и в 133 – кмет на община. Не споменавам нито една политическа партия и нито един политик. В жестоката гавра с личните ни права и свободи на европейски граждани по време на първия тур и в случилото се след него, няма невинни. И не може да има, защото проблемът е системен културно-политически феномен, който се задълбочава при всеки следващ избор. Дано все пак на втория тур всичко да протече поне малко по- демократично, по-културно и най-вече по-хуманно и почтено.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Защо ГЕРБ и ДПС нямат алтернатива?

14 октомври 2015

Кампанията за местните избори е в разгара си или поне би трябвало да бъде. За съжаление обаче, предизборният политически пейзаж е безнадеждно скучен. Добре поне, че понякога е и смехотворен. И как да бъде по друг начин, след като резултатите от изборите са отдавна известни. Те бяха любезно съобщени от Цветан Цветанов още на 25 септември: „Анализът, който ние сме направили в националния предизборен щаб като разпределение на кметовете, които ще бъдат избрани, сочи това – първа сила – ГЕРБ, втора – ДПС, трета – независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети и подкрепени от различни партии в коалиции.“

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Борисов пред ТАСС, а на нас – праз!

9 юли 2015

В българския политически живот никога не е скучно. Особено, когато става дума за българо-руските отношения. Какво ли не съм чул, видял и прочел от и за Бойко Борисов. Мислех си, че с нищо не може да ме изненада. Особено в тази жега, която размеква дори и асфалта на неговите магистрали. Но Бойко успя. И то как! С интервюто си пред ТАСС той направо „уби” рибата по цялото ни евроатлантическо черноморско крайбрежие.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Какво бих напомнил на новия (стар) лидер на ПЕС

16 юни 2015

Сергей Станишев бе преизбран за лидер на ПЕС на конгреса на партията в Будапеща. Изборът му бе очакван и по същество формален, след като испанецът Енрике Барон Креспо оттегли кандидатурата си за поста. Едва ли бих коментирал този избор, ако не бях попаднал на един цитат от емоционалната реч на Станишев: „Ние сме много по-силни като политическо семейство, отколкото преди три години. Но това не трябва да ни удовлетворява. Има известна сентенция, че в момента, в който спреш, тръгваш назад. Не можем да живеем в миналото. Политиката е разговор за бъдещето“.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Гръцката дългова драма. Политическите поуки

12 юни 2015

Всички знаем, най-малкото от учебниците, че древногръцката цивилизация е родината на демокрацията, Олимпийските игри, европейската философия, литературата и разбира се на драмата, с нейните жанрове – трагедия и комедия. Но едва ли тази велика древна история е причината за самочувствието, с което днешните гръцки държавници режисират и разиграват своята политическа драма. Един невъобразим спектакъл, който поставя под въпрос философията и принципите на обединена Европа.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Законът на Путин е тежък удар срещу руското гражданско общество

25 май 2015

През последните дни руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, даващ възможност на властите да забраняват дейността в Русия на считани за “нежелани” чуждестранни неправителствени организации. В този списък ще бъдат обхванати международни организации, чиято дейност се разглежда като заплаха за „националната отбрана и национална сигурност, основите на конституционната система и обществения ред, здравето и морала“.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Трябва ли да остане АБВ в коалиционното правителство след преизбирането на Първанов

28 април 2015

В статията „Първанов си отива! Спете спокойно, деца“ от 7 март т. г. (виж тук) си позволих да напиша следното: „каквито и отрицателни оценки да се правят днес за политическата дейност и възгледите на Георги Първанов, няма съмнение, че подадената от него оставка е признак на политическа зрялост“. И нещо повече – наивно изразих надеждата, че окончателното оттегляне на Първанов от битката за лидерския пост в АБВ би стимулирало не само развитието на АБВ, но и цялостното социалдемократизиране на българската левица…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


За министерството на „културата“ и „културата“ на министерството

21 април 2015

Дълго се колебах дали да напиша тази статия, защото разсъжденията ми са политически и емоционални, а не професионални. И все пак събрах смелост, след като наблюдавах поведението на държавата и медиите около откриването в Лувъра на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“.

Какво ли не се изговори и изписа по тази тема, но поне за мен изводът е само един: Качеството на великолепните ни тракийски съкровища и постиженията на българските археолози нямат нищо общо с неизлечимия ни балкански провинциализъм, с който държавната администрация представя културните си ценности. Или с други думи държавата и хорът на „разгонените“ придворни медии се опитаха за пореден път да използват културата за политически цели в стил ала „Людмила Живкова“…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 

Европейските либерали защитават ценности, а ДПС – Делян Пеевски

6 април 2015

Двете най-популярни и най-преповтаряни ключови политически фрази през последните дни са естествено по темата „Цветан Василев, КТБ и Делян Пеевски“.

Едната е на премиера Борисов в отговор на медийни въпроси за срещата си с Цветан Василев: „… като дойде в Банкя, все едно вече е цунал папата по…“

А другата е на политолога Даниел Смилов във Фейсбук след интервюто на Василев, дадено от Белград за сайта „Гласове“ и е посветена на разликата между Василев и Пеевски: „Единият има адвокат, а другият – прокурор“. И двете фрази са „конгениални“, всяка по своему според натюрела на автора си, и абсолютно верни в дълбокия си политически контекст. Неслучайно тази тема разбуни духовете и подлуди парламента дни преди Великденската му ваканция…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Поуките от Сърница: Не подценявайте избирателите! Не губете представа за действителността!

24 март 2015

И какво стана в крайна сметка на първите избори в новата община Сърница? Кандидатът на ДПС Неби Бозов разби кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов и спечели балотажа на кметските избори със 60% от гласовете, като за него са гласували 600 избиратели повече. Отново избирателна активност бе изключително висока, над 76%. ГЕРБ и Реформаторския блок заявиха, че са договорили взаимна подкрепа, но резултатите показват, че това просто не се е случило. Дано поне да успеят да запазят мнозинството си в общинския съвет и да не се стигне до типичните за България „мнозинства по (икономически) интереси”…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Отпразнувахме трети март! Но дискусията за националния ни празник тепърва предстои

6 март 2015

Въпреки споровете около нея, датата 3-ти март излъчва неповторим патриотично-възрожденски дух, който заслужава огромно уважение. И то специално заради героичното българско опълчение. Поне в нашето семейство мислим така. Съпругата ми е правнучка на опълченеца Петър Николов Петров (1854 – 1950), останал предпоследният жив участник в Руско-турската война 1877/78 г.

Той служи в шеста опълченска дружина, която участва в боевете за Казанлък, Стара Загора, Нова Загора, Джуранлий и Шипченския проход. При преминаването на Балкана през зимата, дружината се включва в състава на главните сили под командата на генерал Скобелев. След Освобождението води изключително интересен и динамичен живот. Бил е градоначалник в Брезник, Ихтиман и Самоков, а от началото на ХХ век се преселва в София. Поддържа контакти с Иван Мърквичка, Арнолдо Дзоки и проф. Андрей Протич, настоятел е в църквата „Св. Неделя“, включен е в делегациите, съпровождащи Робиндранат Тагор и Фьодор Шаляпин при посещението им в София. Носител е на редица ордени и медали, почетен гражданин е на Стара Загора. Има седем деца. Умира на 20 август 1950 г. на 96-годишна възраст.

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Да помогнем на Македония! По-добре антиквизация“, отколкото „путинизация“

27 февруари 2015

Вече всеки божи ден медийният поток ни поднася нови и нови информации за ожесточаване на политическото противопоставяне в Македония и за изглеждащото все по-необратимо забавяне на процеса на европейската й и евроатлантическа  интеграция.

Скандалите следват един след друг. Нека само да си припомним, че властите в Скопие на 31 януари обявиха, че са предотвратили опит за преврат. Основният съд в Скопие определи мярка задържане под стража за бившия директор на службата за сигурност и контраразузнаване, неговата съпруга, един общински служител от Струмица и още двама човека. На лидера на опозиционния блок около Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и кмет на Струмица Зоран Заев бе отнет паспорта и му бе приложена наказателна мярка да се разписва в полицейско управление един път в седмицата…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Още за Народния съд и носталгията към комунизма

17 февруари 2015

Може би остарявам, но все по-често се връщам в мислите си към комунистическото ни минало. И това според мен съвсем не е случайно. Въпреки че в един кратък период от време отбелязахме „25 години свободна България“ и 70 години от т.нар. Народен съд и от разстрела в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. на политическия ни, военния и важна част от интелектуалния ни елит, лепкавата и блудкава носталгия към времето на комунизма продължава да залива медийното и публичното пространство. С пошлата реанимация на „социалистическите духовни и материални ценности“, която успя дори да вкара партия като „Атака“ отново в парламента, се срещаме и сблъскваме едва ли не ежедневно. И нещо повече, връща се дори политическият език на стария режим, езикът от коридорите на комунистическата власт, от който лъха на евтина пропаганда и казионен оптимизъм…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 ДПС се катери нагоре по стълбата, която води надолу!

9 февруари 2015

Бях чувал за внесените от ДПС още в самото начало на този парламентарен мандат поправки в закона за гражданската регистрация, които предвиждат премахване от всички регистри на българските имена, наложени на „гражданите с турско-арабски имена“ по време на т.нар. възродителен процес. Но никога и не съм си помислял, че подобен дълбоко антилиберален и недемократичен текст може да се дискутира в пленарна зала…

От медиите разбрах, че г-н Лютви Местан бил казал „Ние предлагаме този закон водени от разбирането, че отношението към законопроекта е признак за демократичността на всяка една от партиите и на 240-те народни представители“ и допълнил, че „Ако един български гражданин не познава трагедията на Възродителния процес, няма да разбере за какво става въпрос“…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


За президента Желев, малко по-различно

1 февруари 2015

Д-р Желю Желев, първият демократично избран български президент, първият председател на СДС, създател и председател на Балканския политически клуб, Патрон на Либералния интернационал, почина неочаквано за всички един месец преди да навърши 80 години. Д-р Желев бе един от най-значимите държавници на България след 1989 г. Заслугите му за утвърждаването на демокрацията в посткомунистическа България са огромни. Сред неговите големи исторически постижения са твърдото обвързване на България със Запада и членството на страната в ЕС и НАТО…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Неслучайно ПЕГИДА се ражда в „сърцето“ на бившата ГДР

23 януари 2015

В последно време демонстрациите на ПЕГИДА в Дрезден са може би най-голямата „атракция“ в бурния политически пейзаж на Европа. В никоя друга страна няма такъв феномен – хиляди хора излизат на улиците в продължение на месеци, за да изразят страховете си и да се противопоставят срещу „ислямизацията“ на страната си и по-общо срещу увеличението на притока на чужденци като цяло. Съкращението ПЕГИДА означава „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“. Самото име на движението, което организира протестните маршове, съдържа в себе си основната му философия и политически цели, и едва ли се нуждае от специален коментар…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Глобалното бойно поле на тероризма

11 януари 2015

При целия ужас, паника и страх, които предизвикват убийците ислямисти в големите западни градове, трябва да се опитаме да разберем, че в глобален план именно мюсюлманският свят е този, който е основната жертва на войнстващите терористи.

Сред десетките коментари, на които попаднах през последните дни, особено ме впечатли един глобален поглед на Клаус-Дитер Франкенбергер, отговорен редактор по външна политика на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, който е от моето поколение и очевидно е видял и преживял какво ли не (виж тук). Ще се опитам в по-нататъшния текст да споделя и някои от неговите разсъждения, които съдържат много поводи за сериозен размисъл…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Свободата като политическа ценност е под огромен риск

7 януари 2015

През 2014 г., а дори и няколко години по-рано като че ли думата „свобода” изчезна от езика на политиците и медиите. Говореше се и се пишеше за какво ли не – за държавна политика, разбира се лоша, за злоупотреба и „преяждане” с власт, за липса на върховенство на закона и разделение на властите, за потъпкване на институционалната демокрация, за олигархия и олигархично-корпоративни политически модели. Изобщо говореше се за всичко друго, може би най-вече за корупция, популизъм и разюздан национализъм, но в никакъв случай не и за свобода. И това съвсем не бе случайно…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Как беше създаден СДС и какво стана после – 25 години от основаването

16 декември 2014

На 7 декември 1989 г. в мазето на Института по социология към БАН, се създаде Съюзът на демократичните сили (СДС) с председател д-р Желю Желев. Учредители на СДС станаха: Клубът за гласност и демокрация, сдружението „Екогласност”, независимата федерация на труда „Подкрепа”, независимото дружество за правата на човека, комитетът за защита на релгиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, клубът на незаконно репресираните след 1945 г., независимото студентско дружество, движението „Гражданска инициатива”, възстановените стари политически партии БРСДП (о) и БЗНС „Никола Петков”. Малко по-късно към СДС се присъединиха възстановените Радикалдемократическа партия (РДП) и Демократическа партия (ДП), както и новосформираните Зелена партия, Нова социалдемократическа партия (НСДП) и Обединеният демократичен център (ОДЦ)…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Опомнете се, приятели от Реформаторския блок!

20 ноември 2014

 През последните дни и месеци всички „стари муцуни” от политиката и журналистиката като че ли се надпреварваме да си спомняме и коментираме различни събития с четвъртвековна история. На този фон е просто удивително, как историята на СДС между 1991 и 1994 г. е на път да се повтори като гротеска в развитието на Реформаторския блок и неговото участие във властта… Предлагам поредния си спомен от времето, когато бях зам. председател на НКС на СДС по външната политика. Спомен, който посвещавам на Радан Кънев и Меглена Кунева с непреходна симпатия…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Безизходица и провинциализъм след първите консултации за правителство. Надеждата е в РБ

20 октомври 2014

 Първосигнални страсти и евтини пазарлъци доминираха първата седмица на режисираните от ГЕРБ т. нар. предварителни консултации за съставяне на правителство. Резултатът е „меко казано” песимистичен. Единствено БСП и ДПС не само разбираха за какво става дума, но и веднага изразиха „европейската” си готовност не само за разговори, но при определени условия и за подкрепа на правителство на Бойко Борисов. Ако всичко това се случваше в някоя традиционна демокрация от „стара” Европа, една голяма коалиция между партии, членове на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ при тази тежка икономическа и политическа криза, щеше да бъде единственият изход…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 „Хвани единия, удари другия!” или българският резултат от европейските избори

10 юни 2014

 Никога през последните 25 години България не е изглеждала толкова жалка, нестабилна, безпомощна и дезориентирана, колкото днес, непосредствено след майските избори за европейски парламент. Тя просто излъчва нарастваща политическа неадекватност, както във вътрешнополитически, така и външнополитически план. Особено опасна от стратегическа гледна точка е размитата бисексуална позиция на страната ни между Москва и Брюксел, напълно недопустима за държава, не само членка на НАТО и ЕС, но и тяхна източна граница…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Хилядите наблюдатели на изборите, регистрирани от ЦИК, са политически фарс

20 май 2014

 Напоследък при провеждането на избори в България е много модерна тезата “не е морално, ама е законно”. Всеки знае какво се има предвид – всички включени в изборния процес физически и юридически лица могат да правят каквито си щат манипулации, важно е да може да се скалъпи хипотеза, според която няма нарушение на закона и около нея да се обедини необходимото мнозинство от членовете на съответната избирателна комисия…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Има ли България идея за бъдещето на ЕС?

15 май 2014

 (Ще) имаме ли визия за бъдещето на Европейския съюз?

Може би подобен въпрос ще се стори на мнозина напълно безсмислен.

Каква визия за бъдещето на европейската интеграция може да се очаква от най-бедната и най-зависимата от Русия държава членка на ЕС? И кой изобщо ще обърне внимание на нашето мнение? Крайно време е да се откажем от подобен песимизъм и да разширим кръгозора си…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Ако Студената война се завърне, у нас може да има и ледников период

14 април 2014

 Колкото и да съм добронамерен еврооптимист, сегашният мръсно сив политически пейзаж в страната поставя много въпроси около капацитета и политическата воля на парламентарно представените партии и съответните институции за взимане на национално отговорни външнополитически решения. Само около месец преди изборите за Европейски парламент ние продължаваме да се въртим около оста на собствената си безпътица…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 10 години България в НАТО – няма как преходът да е тотално провален

31 март 2014

 През юли 2009 г. бях поканен като лектор на двудневен младежки семинар в Киев на тема „Украйна и НАТО”. Участниците бяха от младежката организация на партията „Отечество” (Баткищина) на Юлия Тимошенко, а семинарът бе организиран със съдействието на германската фондация „Фридрих Науман” и се проведе в централата на партията. Имах възможността повече от два часа да говоря за пътя на България към НАТО, като отговарях и на много въпроси. Няма да забравя невярващите очи на участниците, когато на въпроса „Какви са прагматичните резултати за българите от членството им в НАТО” им казах: „Първият най-важен резултат може да се резюмира с едно просто изречение – повече сигурност означава повече чужди инвестиции”…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Първанов – Калфин не реформират левицата, а активират руско лоби

20 януари 2014

 Темата „Русия” ще доминира в кампанията за евроизборите

За първи път след голямото разширение на ЕС на изток, темата „Русия” ще бъде толкова съдбовно важна част от предстоящите европейски избори. И това не е случайно. 25 години след падането на Берлинската стена, от бившия Съветски съюз успяха да се спасят само трите мънички балтийски републики. Всички останали продължават да са в примката на Путиновата Русия и нейните планове за „Евразийски съюз”. Драматичните събития през последните месеци в Украйна и твърде песимистичните резултати от срещата на върха на „Източното партньорство” във Вилнюс през ноември миналата година, бяха едно голямо разочарование за общата външна политика на ЕС…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


И тандемът БСП–ДПС тръгна към предсрочни избори

18 ноември 2013

 Преди четвърт век мечтаехме как СДС ще изгони комунистите. Днес комунистите са навсякъде около нас, дори и „вътре в нас”, след като доживяхме да си правят митингите на „Орлов мост”. А СДС го няма никъде. Никога не съм предполагал, че ще стигнем до такъв потресаващ срив, опошляване и корумпиране на политическата ни и медийна среда. И то, след приемането ни в ЕС и НАТО!…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 10 ноември като ден за размисъл. Ще има ли римейк на събитията? Кой?

10 ноември 2013

 Какво се случи на 10 ноември 1989 г.? Нищо съществено. Просто комунистите свалиха дългогодишния си партиен лидер Тодор Живков и го смениха с Петър Младенов. Ако търсим аналогията с днешните времена, същото се случи в началото на тази година, когато ДПС смени Ахмед Доган с Лютви Местан. Както тогава за БКП, така и днес за тандема БСП – ДПС единственото, което има значение, бе запазването за по-дълго време на конструкцията на властта…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Студентите са с чисти пориви, но „придружаващите лица”…

4 ноември 2013

 Винаги съм го казвал. Ще го потвърдя и днес. Когато младите хора излязат да протестират, те винаги имат право. Същото важи с пълна сила и за сегашната студентска окупация. Няма по-убедителен критерий за дълбочината на кризата в едно общество от избухването на студентски протести. Така беше и през 1990, и през 1997. Поводите са различни, но във всички случаи причината е недоволството от начина, по който се управлява държавата. Затова именно студентските протести не бива да бъдат нито подценявани, нито манипулирани, най-малкото пък оплювани. Никога и от никого…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 „Нова българска медийна група” и „Икономедия и приятели” като политически инженери

15 октомври 2013

 Продължение. Виж първа част – “Ако изборите са днес, за коя медийна aкула ще гласувате?”

Никой не трябва да отрича наказателния вот на Избирателя и хроническата неспособност на малките партии за обединение, но не там се крие основната причина за техния изборен провал. „Нова българска медийна група” изигра негативна роля за масирано покриване на страната с лепкавата медийна тиня на популизъм и разюзданата компроматна война, която просто погълна и обезсмисли модерното европейско говорене на малките партии и коалиции около ДСБ, СДС, НДСВ и „България на гражданите”…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Ако изборите са днес, за коя медийна aкула ще гласувате?

14 октомври 2013

 Кризата на институционалната демокрация, в която затънахме след 2009 г., изкара на показ прикривани с години дълбоки и болезнени проблеми и зависимости, немислими за политическата култура, етиката и правилата на живот в евроатлантическата цивилизационна общност. Един от най-тежките и шокиращи обществото дефицити на българската демокрация е свързан със симбиозата между медиите и политиката. Възмущението от безсилието на политическите партии, компрометирани от управленска немощ и безброй корупционни и лобистки скандали, се допълват от подозренията към концентрацията на медиите и нарастващия страх от влиянието им, с което разполагат и най-вече от начина, по който го използват…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Какво да си пожелаем в деня на независимостта? Поне – незвисими медии!

22 септември 2013

 Няма по-добър повод за размисъл от деня на независимостта, символ на стремежа към национално и духовно обединение. До скоро обичах в този празничен ден да разгърна вестниците и да се поровя в интернет, за да прочета с удоволствие празнични анализи и коментари. Но днес просто не чета вестници. Какво смислено мога да прочета и къде точно да го прочета? В медиите на „Нова българска медийна група” или на „Икономедиа и приятели”? За какво духовно обединение можем да говорим, когато ни принуждават да избираме между префърцунената до перверзност „естетика” на интелектуалеца „фундаменталист” Калин Янакиев и чалгаджийските простотии на Мишо Шамара. Това ли са личностите, които ще ни обяснят какви означава „информиран” политически и граждански избор?…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 За реформаторския блоковизъм без илюзии

13 септември 2013

 Статията на Иван Бакалов „Радан Кънев е на път да изпари надеждите за реформаторския блок“ (виж тук) ме мотивира и аз да кажа няколко думи по тази толкова модна за новия политически сезон тема. И то не кога да е, а в „петък – 13-и“

През тази есен се изпълват 24 години, откакто бе възстановен политическият плурализъм в България. За един толкова кратък исторически период са съдебно регистрирани над 400 политически партии…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Защо Симеон защити правителството или за разминаването с „БДС” в политиката

15 юли 2013

 На фона на радикалната поляризация на обществото, умело манипулирана от различните медийни групировки, някак си изненадващо се появи и едно нормално европейско изказване, и то не някой друг, а на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. При посещението си в култовото за България място Перперикон, той отговори на въпроси на журналистите в типичния за него стил. Ето и ключовите фрази на „мистър Европа” от неговата толкова „различна” позиция за истеричната ни медийна среда, в която живеем през последните месеци:

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Велико Народно Събрание ли? Утре по това време…

9 юли 2013

 С огромна изненада посрещнах информацията, че точно човек с такъв огромен опит като Константин Тренчев пледира (и то в ултимативен тон), в разгара на кризата, за свикване на Велико Народно събрание. Той прекрасно знае какво се случи през съдбовната 1990 г., което в много отношения се повтаря и днес, почти четвърт век по-късно. Както тогава, така и сега, основен политико-културен феномен е прякото участие на улицата във взимането на политически решения. Еуфорично политизираното гражданство създаде тогава, създава и днес едно непрекъснато приповдигнато революционно настроение, особено в столицата…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Да хвърлиш ези или тура не означава политическа промяна

2 юли 2013

 ГЕРБ и БСП-ДПС са две страни на една монета, бързи избори няма да доведат до нищо добро.

Когато направихме първата жива верига около Народното събрание на 14 декември 1989 г., България беше диктаторска комунистическа държава, член на СИВ и „Варшавския договор”. Преодолели най-сетне страха си, всички крещяхме възторжено „Долу член първи !”, а вътре заседаваха т.н. депутати на Отечествения фронт, обединяващ БКП, БЗНС, профсъюзни дейци и винаги верни на партията „безпартийни”…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Кукловодите, куклите и наивниците на прехода

26 юни 2013

 Помните ли прочутия виц от времето на комунизма: Какво ще пише за Хитлер в енциклопедиите след 100 години в частта „Най-големи престъпници на човечеството“ – амбициозен аматьор, живял по времето на великия професионалист Сталин.

А ако използваме тази зловеща черна ирония за нашата скромна „постсталинска“ действителност и се запитаме какво ще пише за Бойко Борисов в нашите енциклопедии в частта „Задкулисието на българския преход“, то отговорът може да бъде само един – амбициозен аматьор, живял по времето на универсалния професионалист, медиен магнат и велик следовател, либералният депутат и политик Делян Пеевски…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Симеон Сакскобургготски: Основната ми цел беше приемането на страната в ЕС

29 май 2013

 Политическата култура се гради с десетилетия, беше нормално да има залитания, казва бившият премиер

Интервюто тук е откъс от голяма анкета преоценка на завръщането на престолонаследника Симеон в България и управлението на кабинета Симеон Сакскобургготски през 2001-2005 г. Разговорите със Симеон са водени през есента на 2012 г. от Аспарух Панов, шеф на фондация “Фридрих Науман” за България и Македония. Те са публикувани в книга “Различният министър-председател – разговори със Симеон Сакскобургготски”, чиято премиера е утре, четвъртък, в книжарница “Хеликон” на бул. “Витоша” в София…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Денят на Европа и Денят на изборите в България. Къде е връзката?

8 май 2013

 Утре е 9-ти май, денят на Европа. До предсрочните парламентарни избори остават три дни. В политическия избор, който ни очаква на 12 май, се преплитат трите основни характеристики на европейската демокрация – свободата, правата и отговорността. Всеки индивидуален политически избор трябва да бъде свободен, мотивиран, ангажиран и отговорен. Такъв подход към демократичния процес превръща човека в гражданин, а българина в европеец и дава легитимност на властта…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Кой помни 25 април 2005? Или как опростачването замени европеизирането…

24 април 2013

 На 25 април 2005 г. в Люксембург премиерът Симеон Сакскобургготски подписа договора за присъединяване на България към ЕС. Това е една от най-важните дати в новата българска история. За съжаление почти никой вече не я помни. Направих едно бързо допитване в приятелските си и колегиални среди и всички ме поглеждаха с изцъклен и празен поглед. Дори и по-грамотните политически, и те се затрудниха. Най-близкият отговор, който получих, бе свързан с Царя, но от една съвсем друга, типично българска, т.е. махленска, а не европейска гледна точка – „А,…спомням си, тогава през 2005 имаше избори и Царят се съюзи с комунистите…“

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Тройната коалиция изпълни мисия, вкара България в ЕС. А сега?

13 април 2013

 Продължение, виж тук първата част “Ще има ли за 24-ти май нова тройна коалиция?”

Не по-малко объркано беше и положението през 2005 г. Както и се очакваше, парламентарните избори на 25 юни доведоха до много деликатна, направо абсурдна ситуация за съставяне на правителство. 240-те мандата бяха разпределени по следния начин: 82 за БСП, 53 за НДСВ, 34 за ДПС, 21 за “Атака”, 20 за СДС (ОДС), 17 за ДСБ и 13 за БНС…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Ще има ли за 24-ти май нова „Тройна коалиция” ?

12 април 2013

 В България отново замириса на власт. Бурните социално-поколенчески протести oт последните месеци и задълбочаващите се кризи, духовни, политически, икономически, медийни, академични и какви ли още не, не попречиха ни най-малко на наплива към парламента на 38 отделни партии и 7 предизборни коалиции. В известен смисъл, струпването пред вратите на ЦИК поразително приличаше на стълпотворение преди отварянето на търговски център, в който ще има разпродажби на стоки „менте” на супер ниски цени…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Защо няма да гласувам?

20 март 2013

 Какви ли сме хората, които няма да гласуваме на предстоящите избори? Сигурно сме много различни, но имаме и нещо общо. Очевидно ние сме тези, за които просто няма да има избор…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Крайно време е старитe муцуни да си ходим!

28 февруари 2013

 Когато хората излязат масово да демонстрират по улиците, те винаги имат право. Особено младите. Няма по-представително национално социологическо проучване от уличните протести. Така беше и в края на 1989 г, и през 1997. Поводите са различни, но във всички случаи исканията са насочени към промяна на начина, по който се управлява държавата. Затова именно протестите не бива да бъдат подценявани. Никога и от никого.

Те не бяха подценени и от премиера Бойко Борисов. Оттеглянето му бе най-разумният негов ход в цялата му толкова противоречива политическа кариера. Каквото и да си говорим, оставката му е признак на политическа зрялост. Нещо, което е напълно чуждо например на националпопулисткия премиер на „братска” Македония Никола Груевски, който не обръща никакво внимание на нестихващите вече няколкомесечни масови протести…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Защо светът е „олимпиада”, а България е „Бойковиада”?

8 август 2012

 Смятам се за нормален човек и като повечето нормални хора по света страхотно обичам да гледам спортни състезания от висока класа. Седя си в къщи, отпускам и не искам нищо друго от живота освен да се наслаждавам на олимпиадата в Лондон. Разбира се, „приказката” свършва в момента, когато започнат коментарните студия на БНТ…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Ще оцелеят ли СДС и НДСВ сред новите партии?

24 юли 2012

 От края на комунистическата диктатура в България през 1989 г. до сега са били създадени между 400 и 500 политически партии. Колкото и да се променя законът за политическите партии, истерията на българската „многопартийност” трудно може да бъде излекувана. Само за последните 2 месеца са нароиха толкова нови партии, колкото в една утвърдена демокрация не възникват и за 20 години. Освен подготвяната отдавна и очаквана от обществото партия на бившия еврокомисар Меглена Кунева „България на гражданите”, двама действащи евродепутати също провъзгласиха създаването на новите си формации…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Дисекция на една снимка

21 декември 2011

 Колкото повече наближават празниците, толкова по-често размишлявам за свободата на битово ниво. Може би е от задълбочаващата се средна възраст. Живея в един най-хубавите квартали на София, в малките преки около ул. „Цар Иван Асен II”. Живеем там от 50 години, апартаментът ни е партерен и си спомням с умиление как като „юноша бледен” бягах през прозореца, защото родителите ми бяха много строги. Днес, много години по-късно, нито на децата ми, нито на внука ми, би хрумнала подобна идея, защото прозорците ни вече са с решетки… Не се подсмихвайте, много е потискащо….

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Жалко, че няма повече кандидатпрезидентски дебати…

18 октомври 2011

 Тъй като съм убеден поддръжник на кандидатурата на Меглена Кунева и изобщо не харесвам опонентите й, не се съмнявах, че тя ще се представи отлично на дебата по БТВ. Но резултатите надминаха очакванията ми, особено в психологическо-поведенчески план като сценично присъствие, спокойствие, уравновесеност, личностно излъчване, начин на изразяване и убеденост в аргументите си. Сега разбирам защо Меглена Кунева толкова много съжаляваше, че Бойко Борисов не се кандидатира за президент. Подобен дебат с негово участие щеше да бъде голямо шоу. Но и сега не беше скучно…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Два песимистични сценария за президентските избори

26 септември 2011

 Кампанията за президентските избори е вече официално открита. И какво от това? Ще се промени ли нещо при новия президент? За теб, за мен, за вас, за нас, за България? И в каква посока? На ляво или на дясно? Напред или назад? Нагоре или надолу? На изток или на запад? И доколко „нови” и „различни” ще бъде новият президент и неговият екип? Въпросите са много, почти всички са риторични, но важното е да не губим чувството си за хумор. Нека да облечем новите си дрехи и да отидем да гласуваме. А за кого, за Бате Бойко, разбира се, както и да се казва кандидатът, изписан върху различните бюлетини…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Пак избори и пак комунизмът си отива…

12 септември 2011

Въпреки че вече пета година сме членове на ЕС, на талази ни залива отвратително лепкавата и блудкава носталгия към времето на комунизма. Ако всичко се свеждаше до спомени за “евтиното кебапче и българската роза”, щяхме да го преглътнем някак си. Но тук става дума за сериозна и целенасочена пропагандна манипулация, която отново пролича при обществения и медиен отзвук около честването на 100 годишнината на Тодор Живков…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


52 въпросителни изречения за президентските избори

22 август 2011

 Не е ли крайно време, след опозоряването и обезличаването на президентската институция от заминаващия си Гоце Първанов, да се замислим по-сериозно какъв президент ни е нужен? Защо да не се опитаме (поне един път в живота си) да направим отговорен и информиран мажоритарен избор?…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Между Бузлуджа и спортната зала. Или кого да подкрепим на предстоящите избори?

1 август 2011

 Превърнатият в развалина паметник на Бузлуджа, построен през 1981 г. и символизиращ измамното преходно величие на комунистическата партия-държава, напълно отговаря на състоянието на днешната партия БСП. Ако наистина иска да се модернизира и европеизира, първото нещо, което БСП би трябвало да направи е да прекрати тези жалки и пълни с комунистическа носталгия традиционни социалистически събори…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Още Маргарет Тачър каза, че на Запад не искат да работят със старите ни дипломати

Сега те са напълно компрометирани, покрай тях и България

20 декември 2010

 Разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност в Министерството на външните работи потвърди в пълна сила обществените очаквания, че злокачественият тумор на агентурната съпричастност е поразил най-тежко кариерната българска дипломация. Колкото и да е унизително за международния ни авторитет, ние сме отново уникални…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Атанас Славов: Българинът тича с изменено лице към вира. Всички крякат и не знаят къде отиват…

6 декември 2010

 На 4 декември си отиде от този свят големият писател, “американецът от Сливен” Атанас Славов. С него се запознахме в редакцията на “Век 21” в забързаното и еуфорично време непосредствено след 1989 г. Сприятелихме се обаче, в любимия ни Сливен, където всички издънки на стари родове се чувстваме роднини, и в либералния кръг около дружество “Гражданин” и списание “Демократически преглед”. Сближиха ни не само незабравимите сливенски моабети, хубавите вина и вкусните манджи, но и много по-сериозни неща…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Реституция – да, но не и за царя. Защо?

9 август 2010

 Между поредните медийни изяви на Борисов и Цветанов, някак си срамежливо се промъкна новината за подадената от Симеон Сакскобургготски жалба до Европейския съд за правата на човека в Страсбург за груби нарушения на гражданските му права от страна на държавата. Поводът е обявеният от парламента на 18 декември 2009 г. параноичен мораториум върху разпореждането от страна на Симеон и сестра му Мария-Луиза с реститураните им поземлени имоти, земеделски земи, гори и сгради. С тази жалба последният български цар, който в качеството си на минстър председател присъедини официално страната ни към НАТО и ЕС, зашлеви на днешната власт политическа плесница, чието ехо тепърва ще отеква. Тъй като много комплексирани политици и придворни журналисти се опитват с пяна на уста и изцъклен поглед да направят кариера оспорвайки правото на собственост на Симеон върху имотите на неговото семейство, си позволявам един по-подробен анализ за реституцията като политическа справедливост…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Как ЩАЗИ печели избори в Потсдам и бившото ГДР

11 май 2010

­Много им се възхищавахме на германците от бившето ГДР за начина, по който се справят с агентите на тяхната Държавна сигурност ЩАЗИ. Но днес, 20 години по-късно се оказва, че резултатите и там са много по-песимистични от очакванията. Хиляди агенти на комунистическите тайни служби не само продължават да работят в публичната сфера на бившите източни провинции, но и безцеремонно настъпват в голямата политика. Ето и един актуален в Германия саркастичен политически виц: „Каква е разликата между бившето ГДР и новоизбрания парламент на провинция Бранденбург? Че в ГДР само двама човека от сто са били агенти на ЩАЗИ”…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


Играта за нов президент започна. А кой сгафи в досегашните избори?

19 април 2010

 При нормални политически обстоятелства и малко по-висока коалиционна култура на основните политически играчи, в България никога не би било възможно да бъде избран президент, издигнат от БСП. Победите на Георги Първанов и при първия, и при втория му президентски мандат, представляват едно огромно политическо недоразумение и се дължат преди всичко на фундаментални по своята недалновидност стратегически грешки на СДС и на неговия „генно модифициран клонинг” ДСБ. Подобни грешки са свързани с най-опасната за българската политическа игра „уникална” народопсихологическа смес от социалистическа мегаломания, балкански провинциализъм и неизлечим селски инат…

Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 Не унижавайте лекарите, ще заминат по чужбина

30 март 2010

 В последните дни много съсловия бяха унижени от самозабравилото се правителство, но при лекарите бе премината всяка допустима граница. Опитвах се да не реагирам емоционално, но дебелашката профанизация на проблема от страна на измислени управленци от типа на т. н. „културен” министър преля чашата…

 Прочетете цялата статия на интернет страницата на Е-вестник.


 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.