Депутати от държавната Дума в битка срещу „враговете на Русия”

Днес, на 14 Януари, в конституционната комисия на руската Държавна Дума беше обсъден законопроект със списък от „нежелани чуждестранни организации на руска територия”. В този списък трябва да бъдат обхванати чуждестранни или международни организации, чиято дейност се разглежда от руските власти като заплаха за „националната отбрана и национална сигурност, основите на конституционната система и обществения ред, здравето и морала”. Законопроектът предвижда, че ръководителите и служителите на тези организации ще могат да бъдат наказвани лично с административни глоби до 100 000 рубли (около четири средни месечни заплати), наказателни глоби до 500 000 рубли и до пет години принудителен труд или осем години затвор. От своя страна чужденците могат да бъдат лишени от правото на влизане в Русия. Руски държавни служители, граждани и юридически лица ще могат да бъдат наказвани за получаване на пари или имущество от такива организации с административни глоби в размер от 10 000 до 100 000 щатски долара.

Списъкът трябва да бъде администриран от Министерството на правосъдието, което е отговорно за надзора на всички неправителствени организации, и публикуван на специална интернет страница. Главната прокуратура, Министерството на външните работи и руските сили за сигурност трябва да съдействат на Министерството на правосъдието. С ускорена законодателна процедура, законът трябва да бъде приет до края на януари 2015 г. В мотивите към законопроекта депутатите обясняват че целта им е да защитят страната от чуждестранни организации, които искат да организират „цветни революции” или да предизвикат междуетнически и междурелигиозни напрежения.

Законът е логична последица и резултат от продължаващата повече от година кампания в руските държавни медии, която насажда във връзка с анексията на Крим и кървавия конфликт в източната част на Украйна страхове и негодувание срещу представения като „враждебен” Запад. Независимият руски научно-изследователски център „Левада” публикува през октомври 2014 г., резултатите от проучване, показващо драматичната промяна в отношението на руското население към Запада. Докато през януари 2014, само малко над 30% от руснаците са имали негативно отношение към ЕС, броят им се е удвоил през септември 2014 г. и е над 60%. По отношение на САЩ тези цифри са съответно 40% и над 70%. В резултат на манипулативно прогнозирана заплаха от страна на Запада и от оклеветените като негова „пета колона” руски приятели от неправителствения сектор, винтовете на независимите руски организации на гражданското общество бяха здраво затегнати вече през 2014 г.

По този начин, на Министерството на правосъдието е още тогава бе дадено правото да преценява кои от изискващите регистрация руски НПО-та спадат към категорията на „чужди агенти”. В ход са протести пред руските съдилища от страна на много прочути организации като „Мемориал”, организацията на войнишките майки и организацията „Голос” за мониторинг на изборите. Те протестират както срещу тази принудителна регистрация, така и против незаконните санкции, предприемани срещу тях и непрекъснатите проверки от страна на прокуратурата. Много други руски организации обаче, вече се отказаха от своите дейности, под нарастващия политически натиск. Тъй като американските организации, които бяха най-често обвинявани за организирането на „революциите” в Русия, отдавна са напуснали страната, новото законодателство предвижда по един заплашителен сценарий за всеки, който би имал нещо общо с европейски чужденци. Можем да сме сигурни, че ако всяко длъжностно лице или руски гражданин трябва да очаква огромни глоби или възможно наказателно преследване при проекти с международно сътрудничество, на руско-европейския диалог и взаимното разбирателство много бързо ще бъде сложен окончателен край.

Автор: Julius von Freytag-Loringhoven, ръководител на проекта в Москва на германската фондация за свободата „Фридрих Науман”:

Текстът се публикува със съкращения. Свободен превод от немски: Аспарух Панов

от блога на Либералния институт на фондация „Фридрих Науман” в Берлин

Реклама
Публикувано на Външна политика, Гражданско общество и медии, Русия и Европа и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.