Какви ли спектакли ни очакват през новия сезон на 44-то НС?

Популярността на най-известното трио за политически фолклор в състав Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков нарастваше с всеки изминат ден през последните два месеца. Неговите неповторими „отровни“ изпълнения бяха в унисон с дълбоките и хаотични противоречия в днешната ни политика и неслучайно не слизаха от заглавията и коментарите на медиите.

Независимо какво ни очаква оттук нататък, месеците до края на годината ще бъдат много, много горещи. И това съвсем не е случайно. След като се нагледахме и наслушахме разнопосочни и разностилни протести и контрапротести, още на 2 септември на дневен ред ще излязат ключовите въпроси, ще бъдат ли в състояние 44-то НС и сегашният ни политически елит да гарантират европейския и евроатлантически курс на страната ни и то по какъв начин.

Още от сега няма никакво съмнение, че от всяка гледна точка отговорът на тези въпроси ще бъде не само сериозен, но и съдбовен тест за държавническия потенциал и стратегическите цели на страната ни. Колкото повече се развихрят и задълбочават политическите и гражданските страсти около бъдещия ни политически път, толкова по-често ще се връщаме към фундаменталния въпрос на несвършващия български преход: „Къде и защо се провалихме“?

И тук стигаме до логичния за цялото ни гражданско общество въпрос: Защо за 30 години не успяхме да постигнем така жадуваната от обществото справедливост? Отговорът тук е многопосочен и твърде показателен:

Защото битката за справедливостта изискваше търсенето на отговорност от бившата комунистическа партия, от все още действащия репресивен апарат на Държавна сигурност и най-вече от корумпирания политически елит. А ние не бяхме готови за това. Не бяхме готови оня ден, на бяхме готови и вчера. Не сме готови и днес, когато трябва да взимаме съдбовни решения за политическото ни и икономическо бъдеще.

И как да бъде другояче, след като според изследванията на Христо Ст. Христов, във всичките десет парламента след 1989 г. ДС има своята „парламентарна група“. (Държавна сигурност пак ще има парламентарна група в новия парламент😉

В 7-то ВНС „депутатите“ ДС са 60 (от 400), като на първо място е БСП, на второ СДС, на трето – ДПС. Във всичките останали девет НС агентите и доносниците на ДС са винаги над десет (от 240). Статистиката се променя през годините. За 42-ро НС те са 15, като БСП има най-много. В избраното на 5 октомври 2014 г. 43-то НС те са 12, ДПС – 4, ГЕРБ – 3, БСП – 2, ПФ – 2, Атака – 1.

Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА отново имат „своя“ парламентарна група в 44-то НС, след като общо 11 народни представители с принадлежност към тоталитарните комунистически тоталитарни служби на БКП намират място в парламента при предсрочните избори за 44-то Народно събрание през март 2017 г.

Коалиция „БСП за България“ води убедително в броя на народните представители с досиета, като вкарва в 44-то Народно събрание общо 6 депутати:

Тома Томов – 1 МИР Благоевград – агент „ТОДОРОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1970 г.;
Димитър Стоянов – 2 МИР Бургас – щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС Бургас от 1977 г.;
Славчо Велков – 13 МИР Пазарджик – агент „ПЕЕВ“ на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1974 г.;
Дечко Бояджиев – 18 МИР Разград – съдържател на явочна квартира „ОРБИТА“ на Окръжно управление на МВР-ДС Разград от 1980 г.;
Таско Ерменков – 21 МИР Сливен – щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1984 г.;
Румен Генчев – 23 МИР София – агент „ЕКОНОМОВ“ на Първо главно управление на ДС от 1987 г.
Следват „Обединени патриоти“ (НФСБ, ВМРО и Атака) с двама агенти:
Красимир Каракачанов (ВМРО) – 15 МИР Плевен – агент „ИВАН“ на Шесто управление на ДС от 1989 г.;
Станислав Станилов (Атака) – 13 МИР Пазарджик – агент „СВЕТЛИН“ на Второ главно управление на ДС от 1986 г.
ГЕРБ, ДПС и партия „Воля“ имат по един сътрудник:
Георги Марков (ГЕРБ) – 24 МИР София – агент „НИКОЛАЙ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1972 г., а след това и на Шесто управление на ДС;
Рамадан Аталай (ДПС) – 20 МИР Силистра – агент „ВЕРГИЛ“ на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.;
Слави Нецов (Воля) – 6 МИР Враца – съдържател на явочна квартира „ЛАДА“ на Окръжно управление на МВР-ДС Враца от 1983 г., а след това и на ДС в Бяла.

Колкото и да съм добронамерен еврооптимист, „отровният“ списък на агентите на ДС в политическия пейзаж на 44-то НС поставя много въпроси около капацитета и политическата воля на парламентарно представените партии за взимане на очакваните национално най-отговорни вътрешнополитически решения в този толкова деликатен за страната ни политически момент. А тук и „отровното“ трио трудно може да помогне…

При тази „патова“ ситуация е без значение дали ще тръгнем към предсрочни избори, към ВНС и нова конституция или правителството и парламентът ще управляват до края на мандатите си. Може би съм прекалено песимистично настроен, но оставам с горчивото чувство, че ще продължаваме да се въртим около оста на собствената си безпътица.

 

Реклама
Публикувано на Вътрешна политика, Гражданско общество и медии, Държавна сигурност, Държавни институции, Евроатлантическа интеграция, Парламентарна демокрация, Политика, избори и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Какви ли спектакли ни очакват през новия сезон на 44-то НС?

  1. Божанка Михова каза:

    Не бяхме готови, защото политическият елит на България беше обезглавен в прекия смисъл след 9 септември и остана една пустош от смазани почтени хора. Нямаше кой да застане начело

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.