За вестник „Майчина длъжност“ и светлата личност на Щилияна Панова, една от най-големите благодетелки в сливенската история (четвърта част)

Тази част е посветена на статията „Жената и човеколюбието“ с автор Стелла Русчева, публикувана на страници 6 и 7 във вестник „Майчина длъжност“.

Авторката на тази статия е родена в София през 1888 г. Нейният баща е журналистът Йордан Михайлов, роден в Сливен. Когато събирахме материали за книгата за д-р Начо Планински попаднахме на личния архивен фонд на Йордан Михайлов под № 644 в БИА на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“.

В този фонд интерес представляват спомените озаглавени „Пробуждане – Освобождение – Възраждане“ Материалът е голям формат тетрадка-дневник от около 450 страници, ръкопис, на който са нанесени бележки с друг почерк. Това са ранни и по-късни спомени на бащата на Стелла Русчева, както за Сливен, така и за живота му след напускане на родния му град. Би представлявало интерес публикуването на тези спомени в днешно време.

Както е известно, Йордан Михайлов се е занимавал с различни дейности, но оставя забележими следи при издаването и редактирането в продължение на 42 години (1892 – 1934 г.) на месечно илюстровано списание за наука, изкуство и индустрия „Светлина“, по-късно, през 1897 г. наречено „Илюстрация Светлина“. Той пише и публикува под прякорите Бродар и Мориц. Умира в Сливен през 1943 г.

Стелла Русчева е високообразована за своето време. Учи социални науки в чужбина: Женева, Брюксел и Лиеж. След това се прибира в България, където се омъжва за фабриканта от Сливен Андон Русчев.

  • Днес тяхната фамилна къща, която се намира точно срещу Общината в Сливен е собственост на Едуардо Миролио, реставрирана е и може да е гордост за всеки европейски град.

Стелла Русчева сътрудничи в читалище „Зора“ и е един от организаторите на Народния университет в Сливен. Известно време е председател на женското дружество „Майчина длъжност“. Освен това преподава социология в Софийския университет като хоноруван преподавател. През 30-те години на XX в. Сътрудничи на сп. „Философски преглед“. Умира през 1964 г.

Вместо заключение ви предлагаме да се насладим на великолепната ѝ статия „Жената и човеколюбието“.

Реклама
Публикувано на История, Култура, Образование и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.