Нищо ново под политическото ни слънце

Чудесната практика на Фейсбук да ни припомня какво сме споделяли преди 5 години ме накара да се върна към публикациите си около президентските избори през 2011 г. Най-актуално за днешната кандидат-президентска какафония ми прозвуча статията „52 въпросителни изречения за президентските избори“, която съм публикувал на 22 август 2011 г. в „е-вестник“ (http://e-vestnik.bg/12507).

Ще цитирам без коментар 9 (девет) от „въпросителните си изречения“:

  1. Защо да не започнем с кандидата на управляващите, въпреки че е неизвестен?
  2. Щом социолозите могат да го оценяват, защо и ние да не можем? Не е ли забавна параноичната игра в стил „активно мероприятие на службите“, която играе ГЕРБ?
  3. Забелязали ли сте отделните стъпки на хорцето – първо висиш една седмица пред ЦИК, за да се регистрираш първи за изборите, а след това обявяваш своя кандидат в последната възможна минута, като междувременно нагнетяваш напрежението и разпространяваш чрез медиите десетки абсурдни имена като възможни кандидати?
  4. Нали е много яко?
  5. А не е ли вълнуващо, ще успее ли все пак щабът на ГЕРБ в малкото дни до 4 септември да намери най-подходящия кандидат, който е едновременно и по-компетентен от Румяна Желева, и по-почтен от Калина Илиева, и поне толкова верен на вожда, колкото Цветан Цветанов?
  6. Дали Ивайло Калфин като човек на толкова важни хора (вече бивши) като Георги Първанов, Александър Томов, Николай Камов и Сергей Станишев действително осъзнава, че никога не може да спечели тези избори?
  7. Ако не зависеше от преплитащите се кръгове на АБВ, ДС и МГИМО, щеше ли този нелош евродепутат да позволи да го пренесат от Брюксел на Бузлуджа и да му набутат това комунистическо слово в устата?
  8. Има ли изобщо избирател в България, който е готов да избере Георги Първанов за трети мандат, дори и маскиран като Ивайло Калфин?
  9. И на края, няма ли да се намери някой ляв модернист във великата коалиция за България, който да си сложи ръка на сърцето и да си признае, че е крайно време 120 годишната БСП да се раздели отново на тесни и широки социалисти, за да се нормализира лявото в България?

Ако проявявате интерес и към останалите 43 (четиридесет и три въпросителни изречения), проследете линка към статията. Ще има и на какво да се посмеете, и върху какво да се замислите…

 

Реклама
Публикувано на Вътрешна политика, Политика, Политически партии, избори и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.