Защо този блог?

 

Въпреки насажданата от различни мутанти на левичарското и националистическо мислене теза за “провала” на българския преход, въпреки нестихващия негативен патос, излъчван от истеричните български медии и все по-вулгарните интернет форуми, дори и при безперспективността на разюзданото популистко безвремие, в което бяхме вкарани през последните години, ние продължаваме да сме част от свободния свят и нямаме нищо общо с жалката комунистическа картинка, която представлявахме не само в края на 1989, но дори и в края на 1996г.

Да, наистина допуснахме много грешки и пропуски, все още продължаваме да страдаме от липсата на опит и вътрешнопартийна демокрация. Станахме жертва на тежки конфликти на икономически и политически интереси, на невъзможността да наложим живот по европейските правила. Слабостите обаче, в никакъв случай не омаловажават постигнатото. Членството на България в НАТО и ЕС е истинската оценка за прехода, а не воплите и крясъците на „политическите лешояди” и новите „активни борци за демокрация”, излюпени вече в уютното топло гнездо на ЕС.

Очаква ни най-важната част на прехода – от общество на оцеляването към общество на знанието, развитието и себедоказването на личността. Ако нашата цел, целта на „старите муцуни”, беше да разберем новия свят около нас, за да се адаптираме по-лесно към радикално променения си живот, то новата политическа генерация трябва да има капацитета сама да бъде автор на политическите и икономическите промени, които иска да постигне.

13 Responses to Защо този блог?

  1. lililota каза:

    Всъщност „новите борци за демокрация, излюпени вече в уютното топло гнездо на ЕС“ може би са точно хората, които ще променят нещата за добро. Евентуално, ако успеят да бъдат разбрани от останалите. Възможно ли е това? 🙂

    Харесвам

    • Asparuch Panov каза:

      Напълно е възможно и може би тук се крие „златното ключе“ към една нова политическа култура. Вие неслучайно сте махнали думата „активни“, защото тя носи други нюанси от стари времена

      Харесвам

  2. Paraskeva каза:

    Успех и от мен! Ще го следа с интерес.

    Харесвам

  3. Vessy Platikanova каза:

    Поздравления за чудесната идея, Пухи! С твоята писателска дарба и голям опит в политиката съм сигурна в успеха на блога. На добуър час!

    Харесвам

  4. Красимира Мартинова каза:

    Уважаеми Аспарух, скъпи Пухи,
    Винаги съм се възхищавала на твоето вдъхновение, аналитична мисъл, истински прозрения и не на последно място – чудесен изказ и прецизни формулировки ! Желая ти от сърце много, много успехи !

    Краси Мартинова

    Харесвам

  5. Asparuch Panov каза:

    Благодаря на всички за пожеланията! Ще се опитам да поддържам интереса ви.

    Харесвам

  6. София Касидова каза:

    На добър час, Аспарух. Твоите статии, коментари, мисли винаги са източник на вдъхновение. А от такова имаме огромна нужда, за да се развиваме и себедоказваме. Както ти казваш – особено сега,в обществото на знанието .

    Харесвам

  7. Илиана Тонова каза:

    Успех и различномислие пожелавам! Харесвам Ви защото сте далеч от баналното…

    Харесвам

  8. Iliya Lingorski каза:

    Ура! Благодаря ти, приятелю, за този извор с дъх на свобода! От сърце ти пожелавам успех и творческо дълголетие!! Илия Лингорски

    Харесвам

  9. irena bokova каза:

    На добър час! Чедисно е, че ще има още едно „място“, където да се обменят идеи и да се правят коментари с ясна гражданска позиция!

    Харесвам

  10. Емил Георгиев каза:

    На добър час, Пухи 🙂

    Харесвам

  11. eva maneva каза:

    Поздрави за гражданската позиция и желанието да я отстоявате! Успех ! Пожелавам много
    добронамерени и мислещи приятели и читатели.

    Харесвам

  12. Пожелавам успех!

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.